Werd jouw elektrische installaties afgekeurd? Mogelijk is er dan sprake van een isolatiefout. Dat probleem laat je best meteen oplossen.
Wat is een isolatiefout?
Bij een isolatiefout vloeit een kleine hoeveelheid elektriciteit van de geleider naar de aarde. Dat kan ernstige gevolgen hebben, denk maar aan beschadiging van elektrische toestellen, maar ook brand of elektrocutie. Een isolatiefout pak je dus best meteen aan.
Veel voorkomende oorzaken
Een isolatiefout kan verschillende oorzaken hebben:
- Beschadiging van elektrische leidingen
- Loskomen van de isolatie van oude leidingen
- Slecht geïsoleerde elektrische geleiders
- Vocht
- …
De isolatiefout kan terug te vinden zijn op één bepaalde locatie, maar het probleem kan zich ook voordoen in een volledige kring.
Hoe pak ik een isolatiefout aan?
Bij een moderne installatie zal de zekering of de differentieelschakelaar uitschakelen bij een isolatiefout. Maar daarmee is het probleem natuurlijk niet opgelost. Een isolatiefout opsporen is niet eenvoudig. Het is immers meestal niet meteen duidelijk waar de fout zich voordoet. Bovendien kan een isolatiefout zich dus op meer dan één locatie voordoen. Om een isolatiefout op te sporen is specifieke apparatuur nodig. Met een speciale isolatiemeter wordt de installatie onder een testspanning van maar liefst 500 volt gezet. Met een gewone weerstandsmeter is zoiets onmogelijk. Het mag daarom duidelijk zijn: een isolatiefout opsporen en oplossen is werk voor een vakman.
Isolatiefout leidt tot afkeuring
Een isolatiefout kan de reden zijn waarom jouw elektrische installatie wordt afgekeurd. Bij een verplichte elektrische keuring zal hier naar worden gezocht. De reglementering ziet een isolatiefout immers als een ernstig risico.
Denk je dat jouw elektrische installatie een isolatiefout vertoont? Of is er sprake van een ander defect? Contacteer ons gerust voor de nodige herstellingen.