-->

Onze tips om elektriciteit te besparen

26 juni 2020 om 10:46
Onze tips om elektriciteit te besparen

Energie is een kostbaar goed. We gaan er best verstandig mee om. Maar hoe zijn we zuinig met elektriciteit? Waar zitten de grote verbruikers en wat kunnen we doen om onze energiefactuur te laten dalen? In dit blogbericht geven we tips om elektriciteit te besparen.

Elektriciteit besparen met slimme verlichting

Hoewel ze al een tijdje niet meer worden verkocht hebben heel wat mensen nog gloeilampen in huis. De klassieke peertjes geven een aangenaam licht en hebben een nostalgische uitstraling. Nochtans zijn gloeilampen regelrechte energievreters en dus best te vermijden.

Vandaag zijn er voldoende alternatieven op de markt. Producenten hebben lampen ontwikkeld die evenveel charme hebben maar dankzij LED-technologie veel elektriciteit besparen. Deze energiezuinige verlichting kan trouwens via dunne lichtstroken makkelijk worden weggewerkt in het interieur als indirect sfeerlicht.

Vergeet je wel eens om het licht uit te doen wanneer je een kamer verlaat? Je bent heus niet de enige, maar je verbruikt er wel onnodig energie mee. Steeds vaker gebruiken huizen – maar zeker ook kantoorgebouwen – sensoren die de verlichting automatisch inschakelen wanneer er iemand in de ruimte is en doven wanneer er geen beweging is.

Op die manier gebruik je enkel elektriciteit wanneer je werkelijk in de ruimte bent. Trouwens, dankzij slimme domotica kan je eveneens op een eenvoudige manier je verlichting bedienen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust en vrijblijvend contact met ons op.

In de keuken

De keuken is een ruimte met veel elektrische apparaten. Sommige daarvan zijn grootgebruikers. Denk maar aan de oven, magnetron of het (elektrisch) fornuis. Wil je elektriciteit besparen in de keuken, ga dan zeker voor toestellen met minstens energieklasse A of hoger.

Een koelkast in de hoogste energieklasse is bijvoorbeeld uitstekend geïsoleerd en zal dus minder energie nodig hebben om je etenswaren koel te houden. Dat geldt ook voor de andere toestellen. Kook je elektrisch, kies dan voor een zuinige inductie-kookplaat. Breng je water aan de kook? Gebruik zeker een deksel want zo heb je minder energie nodig om het water op te warmen.

Ga je water koken met een waterkoker? Vul die dan enkel met de hoeveelheid water die je nodig hebt: voor alle extra’s heb je ook extra elektriciteit nodig. Heb je een diepvrieskast? Ontdooi die regelmatig want door het laagje ijs dat zich in de diepvriezer vormt moet het toestel harder werken voor hetzelfde resultaat. Gevolg: meer energieverbruik. Laat koelkast of diepvries ook niet langer openstaan dan nodig.

Andere tips om elektriciteit te besparen

Wasmachine en droogkast kan je gerust ’s nachts laten draaien, met nachttarief. Een droogkast is een echte energievreter; is het mooi weer buiten, laat je was dan gerust op natuurlijke manier drogen. Ook op 30° is de meeste was trouwens heel proper te krijgen. Met een lagere temperatuur bespaar je opnieuw elektriciteit.

Tenslotte willen we je nog wijzen op een grote verspiller: het sluipverbruik. Televisies, laptops, printers, decoders en andere toestellen die we in huis hebben verbruiken veel energie, ook al staan ze in een stand-by stand. Zet ze dus helemaal af wanneer je ze niet gebruikt. Een stekkerdoos met aan/uit knop maakt het makkelijk om een aantal toestellen in één keer uit te schakelen. Een kleine handeling, maar een grote besparing.

Wil je meer weten over zuinig omgaan met energie? Heb je vragen over elektriciteit besparen dankzij slimme verlichting en domotica? Wij informeren je graag over wat jij kan doen aan een lagere energiefactuur.

Contact Info

Bevrijdingslaan 157
9200 Dendermonde
België

Tel: 0498 / 521 900
Mail: [email protected]
BTW: BE0838018236