-->

Wanneer is een elektrische keuring verplicht?

07 april 2016 om 17:53
Wanneer is een elektrische keuring verplicht?

Wist u dat maar liefst 15% van de woningbranden voorkomen had kunnen worden als de elektrische installaties grondig waren gekeurd en aangepast? Het hoeft dan ook niet te verbazen dat een geregelde elektrische keuring van uw installaties niet alleen verplicht is, maar ook levensnoodzakelijk is. Maar wat zegt de wet hier juist over?

Waarom is een elektrische keuring verplicht?

Vanaf 1 oktober 1981 trad het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties (AREI) in werking. Dit reglement bevat een aantal beschermende maatregelen en voorschriften met betrekking tot elektrische leidingen, machines en apparaten die na deze datum in gebruik worden genomen.

Het reglement werd opgesteld om verouderde en gevaarlijke elektrische installaties in woningen tegen te gaan, die niet aangepast zijn aan de belasting van het elektriciteitsnetwerk.

Elektrische installaties die voor 1 oktober 1981 in gebruik werden genomen, zijn echter niet onderworpen aan dit reglement. Daarom is een elektrische keuring van dergelijke systemen verplicht bij de verkoop van de woning in kwestie. Maar ook installaties die later dan deze datum geplaatst werden, blijven daarom nog niet altijd even veilig. Ook die installaties moeten daarom om de 25 jaar gekeurd worden.

Wanneer is een elektrische keuring verplicht?

U weet nu dat een elektrische keuring verplicht is:

  • Bij de verkoop van een woning met een elektrische installatie die voor 1 oktober 1981 in gebruik werd genomen
  • Om de 25 jaar in voor elektrische installaties die na 1 oktober 1981 in gebruik werden genomen

Maar elke elektrische installatie moet bovendien gekeurd worden:

  • Bij ingebruikname van een nieuwe installatie
  • Bij een uitbreiding van de installatie
  • Bij een wijziging van de installatie
  • Bij een verzwaring van de aansluiting

Lee Elektro beschikt over de juiste kennis en ervaring om de nodige aanpassingswerken aan uw installatie uit te voeren. De elektrische keuring zelf moet echter gebeuren door een erkend controleorganisme. Vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren voor meer informatie!

Contact Info

Bevrijdingslaan 157
9200 Dendermonde
België

Tel: 0498 / 521 900
Mail: [email protected]
BTW: BE0838018236