-->

Kies de juiste verlichting voor iedere ruimte

07 januari 2016 om 20:54
Kies de juiste verlichting voor iedere ruimte

Iedere woning is opgedeeld in verschillende ruimtes. Het spreekt voor zich dat die ruimtes elk op een andere manier worden gebruikt en dus ook een aangepaste verlichting vereisen. Zo vraagt een woonkamer al sneller om sfeerverlichting dan een badkamer, waar we vooral nood hebben aan helder en direct licht op de juiste plaatsen.

Hoe weet je dan welk soort verlichting noodzakelijk is in welke ruimte? Door simpelweg verder te lezen.

Soorten verlichting

Er zijn vier grote verlichtingscategorieën. Belangrijk bij de keuze van je verlichting is dat geen enkele categorie daarbij vergeten wordt. De verschillende soorten verlichting vullen elkaar aan en creëren samen een geheel dat zowel sfeervol als functioneel is.

  1. Basisverlichting: Basisverlichting is verlichting in haar puurste en meest functionele vorm. Het gaat hier om het eerste licht dat je aanknipt bij het betreden van een ruimte — een licht dat niet meer of minder hoeft te doen dan verlichten.
  2. Accentverlichting: Waar basisverlichting een indirect licht verspreidt, verlicht je met accentverlichting op directe en dus gerichte wijze een bepaald object. Met accentverlichting moet je zuinig omgaan, anders verliest het haar functie.
  3. Taakverlichting: Taakverlichting neemt meestal de vorm aan van een staande lamp of bureaulamp. Het doel is om je ogen minder snel te vermoeien door een helder licht te laten schijnen op datgene waar je mee bezig bent.
  4. Sfeerverlichting: Net als basisverlichting is sfeerverlichting een indirect licht dat in alle richtingen schijnt. Met sfeerverlichting maak je je ruimte warmer en intiemer.

Soorten ruimtes

Basisverlichting is in elke ruimte essentieel. Maar dat volstaat niet altijd. Wil je je woning zowel functioneel als persoonlijk maken, dan moet je ook experimenteren met andere soorten verlichting. We zetten kort de basisregels op een rijtje.

Woon- en slaapkamer

Je woon- en slaapkamer vragen om een uitgekiende combinatie van alle verlichtingscategorieën. Alles draait in deze ruimtes om het creëren van een ontspannen sfeer: dimmers zijn in dat geval een goede optie. Daarnaast kan je schilderijen en foto’s aan de hand van accentverlichting (in de vorm van spots) mooi benadrukken. Maar ook taakverlichting (denk aan nachtlampjes) mag niet vergeten worden.

Keuken en badkamer

Je keuken en badkamer zijn vooral functionele ruimtes: helder en gericht licht is hier het allerbelangrijkste. Geen enkele keukenprins(es) die immers in zijn of haar vingers wil snijden, of die vrede heeft met een pijnlijke wonde na het scheren. Een goede taakverlichting kan onaangename situaties voorkomen door felle lichtbronnen te plaatsen op strategische plekken als het aanrecht en het fornuis of bovenaan een spiegelkastje.

Bureau

In een werk- of studeerkamer is sfeerverlichting onnodig. Het laatste wat je wil is in slaap vallen wanneer je aan het werk moet. Een goede basisverlichting die geen schaduwvorming creëert, geeft in combinatie met een sterke bureaulamp het meest praktische licht af.

Twijfel je aan je verlichtingsplan? Ben je niet zeker of je wel het maximum haalt uit de ruimtes in je woning? Contacteer ons dan met al je vragen. Samen zoeken we het uit.

Contact Info

Bevrijdingslaan 157
9200 Dendermonde
België

Tel: 0498 / 521 900
Mail: info@lee-elektro.be
BTW: BE0838018236