-->

Wat is domotica en hoe kan het jou helpen?

04 juli 2015 om 16:12
Wat is domotica en hoe kan het jou helpen?

Het is een term die je steeds vaker hoort: domotica. Een samenvoeging van het Latijnse woord voor huis – domus – en robotica. Het is de verzamelnaam voor alle huiselijke elektronica, en dat is heel wat meer dan de thermostaat en verlichting. Domotica is in opkomst en dat merk je: niet alleen hoor je het vaker op tv of lees je er over, maar het wordt ook in toenemende mate aangeboden in winkels en online. Wat is het precies, en vooral: hoe kan het je helpen?

Wat is domotica?

Domotica is alle huishoudelijke elektronica die door middel van sensoren en computers wordt aangestuurd. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk de mogelijkheid om via een app op afstand de verwarming aan- of uit te zetten. Maar er is veel meer mogelijk! De uitvindingen op dit gebied gaan razendsnel, van intelligente koelkasten en verlichting die zich aan de sfeer aanpast tot automatische robotstofzuigers. Maar domotica is meer dan alleen slimme techniek: het is vooral bedoelt om je leven makkelijker te maken, als een soort dienstverlening.

Toepassingen

Bij domotica staat de huishoudelijke apparatuur in verbinding met het internet, waardoor het op afstand te bedienen is, maar ook data verzamelt en verstuurt. Daardoor krijgen we steeds meer inzicht in gedrag, en kunnen nieuwe uitvindingen daar weer op inspelen. Zo heeft de op afstand bediende verwarming al heel veel energie bespaart, en zijn er verschillende mogelijkheden om je huis veiliger te maken. Met een compleet domotica systeem zoals de Niko Home Control, kan je verlichting, verwarming, gordijnen, schakelaars en beveiligingsapparatuur op afstand bedienen.

Intelligente koelkast

Vooral op plekken in huis waar veel techniek aanwezig is, speelt de opkomst van domotica een grote rol. De keuken en woonkamer bijvoorbeeld: het is nu al mogelijk om een koelkast met sensoren te kopen, die automatisch een bestellijst naar de supermarkt stuurt als de melk op is. Ook multifunctionele home cinema-systemen waarmee je ook kunt bellen en internetten, of verlichting en muziek die zich aanpassen aan de omgeving zijn goede voorbeelden. Met een domotica-app kun je bij het naar bed gaan met één klik de verwarming laag zetten, alle lichten uit doen, de gordijnen sluiten en de bewakingscamera en rookmelder doorschakelen naar de centrale.

Iets voor jou?

Je ziet, domotica zorgt voor heel veel gemak, comfort, veiligheid en efficiënter energieverbruik. Als dat je wat lijkt, dan zijn er verschillende opties mogelijk. Laat je eens informeren!

Contact Info

Bevrijdingslaan 157
9200 Dendermonde
België

Tel: 0498 / 521 900
Mail: [email protected]
BTW: BE0838018236