-->

In elke kamer de juiste verlichting

22 oktober 2019 om 10:54
In elke kamer de juiste verlichting

De keuze aan vormen en soorten verlichting is enorm groot. Maar ieder type heeft eigen kenmerken en niet alle verlichting is overal even geschikt. Lee Elektro adviseert je graag over de beste keuze. Zo heb je in elke kamer de juiste verlichting.

Verlichting voor in huis

Wanneer je verlichting voor in huis kiest, dan is het belangrijk om rekening te houden met de functie van de ruimte die je wil verlichten. Zo zal je onder andere in de woonkamer en de slaapkamer naast functionele verlichting ook sfeerverlichting voorzien.

Zorg in de woonkamer voor voldoende lichtpunten, verdeeld over de ruimte. Zo creëer je de juiste sfeer en is niet alle licht op een plek geconcentreerd. Sfeerverlichting rondom de ruimte geeft een aangenamer gevoel dan één centraal lichtpunt, bijvoorbeeld boven de salontafel.

In de eetkamer heb je dan wel baat bij een centraal lichtpunt boven tafel. Let erop dat je kiest voor lampen die sterk genoeg zijn om de hele tafel te verlichten, zonder dat ze storend in de ogen schijnen. De lampen moeten dus hoog genoeg worden gehangen en de armatuur mag het zicht van de gasten aan tafel niet belemmeren.

Voor je werkblad in de keuken heb je voldoende licht nodig om comfortabel te kunnen werken. Kies voor spots of lampen boven het werkblad want als de lichtbron zich achter jou bevindt dan zal je voortdurend met een schaduw zitten. Boven het fornuis is er doorgaans verlichting in de dampkap voorzien.

Slaapkamer en badkamer

Aan de slaapkamerverlichting besteed je best extra aandacht want het belang van de juiste verlichting in de slaapkamer wordt vaak onderschat. Natuurlijk is het belangrijk om de juiste sfeer te scheppen. Met nachtlampjes en andere sfeerverlichting kom je al een heel eind. Zorg wel voor warme, rustgevende kleuren. En zorg er eveneens voor dat je de lichtschakelaars vanuit je bed kan bedienen!

Maar wanneer je op een donkere ochtend voor je kleerkast staat heb je ook nood aan voldoende functioneel licht. Idealiter werk je in de slaapkamer met indirect licht en dus geen centraal lichtpunt. Op die manier vermijd je schaduwvorming, bijvoorbeeld wanneer je voor de spiegel staat.

Dat geldt natuurlijk ook voor de badkamer. Een centraal lichtpunt achter je zal ervoor zorgen dat je gezicht donker is wanneer je in de spiegel kijkt. Ook spots boven de spiegel zullen schaduwen in de gezicht geven. De beste verlichting voor de badkamer is indirect licht boven en onder of links en rechts van de spiegel. Dat kan je combineren met sfeerlampen om zalig te genieten in bad.

Tot slot: de trap

Het is tenslotte ook belangrijk om de trap voldoende te verlichten. Dat hoeft geen al te fel licht te zijn, maar wel voldoende om de treden goed te zien. LED verlichting boven die treden is dan een goede keuze. Dat kan bijvoorbeeld met een bewegingsdetector die de trapverlichting enkel inschakelt wanneer je in de ruimte bent.

Wil je nog meer tips en ideeën voor de juiste verlichting in elke kamer? Laat je adviseren dankzij onze jarenlange expertise in verlichting en elektriciteit. Neem vrijblijvend contact op voor alle informatie en een aanbod op maat.

Contact Info

Bevrijdingslaan 157
9200 Dendermonde
België

Tel: 0498 / 521 900
Mail: [email protected]
BTW: BE0838018236