-->

Verlichting zonder schakelaars, hoe werkt het?

29 april 2019 om 11:43
Verlichting zonder schakelaars, hoe werkt het?

Bij verbouwingen maar ook bij nieuwbouw kan soms blijken dat de schakelaars voor de verlichting niet meer helemaal op de beste plaats zitten. Eigenlijk is dat niet erg want er bestaan oplossingen om je verlichting zonder schakelaar te bedienen. Lee Elektro legt je graag uit hoe dat precies werkt.

Verlichting zonder schakelaars: het alternatief voor kabels in je huis?

Wanneer je bouwt of verbouwt moet je heel goed nadenken over de positie van stopcontacten en schakelaars voor de verlichting. In veel gevallen is de plaatsing definitief en schakelaars nadien wijzigen is – zeker bij een klassieke installatie – geen sinecure. Maar de positie van die schakelaars en de verbindingen tussen schakelaar en verlichtingspunt hoeven niet langer een zorg te zijn.

Vandaag kan verlichting worden bediend vanaf een afstandsbediening of zelfs vanaf je tablet of smartphone. Gedaan dus met nadenken over welk licht je vanaf welke schakelaar bedient. Al moet je natuurlijk wel enkele richtlijnen in acht nemen.

Wat is het geheim?

Verlichting op afstand bedienen is meer dan je lichtpunten plaatsen waar je wil. Je hebt misschien een muur zonder schakelaar maar het lichtpunt is wel aangesloten op een ontvanger die in contact staat met je afstandsbediening. Dat wil dus zeggen dat je nog steeds goed moet nadenken over de exacte plaatsing van je lichtbron.

Afhankelijk van het systeem dat je gebruikt kunnen die ontvangers of contactdozen in een circuit worden gezet, zoals dat bij een klassieke installatie gebeurt. Je kan dus nog steeds verschillende lichtpunten tegelijk bedienen. En alle circuits zijn vanop één afstandsbediening of app te regelen. Erg handig dus.

Wat met verlichting waarvoor een stopcontact nodig is?

Koop je nadien een tafellamp, leeslamp of afzonderlijke sfeerlampjes? Die worden meestal meteen op het elektriciteitsnet aangesloten en hebben een handschakelaar in de kabel of in het toestel verwerkt. Daar is dus weinig draadloos aan.

Er zijn ook stopcontacten op de markt die vanop afstand worden bediend. Zelfs die lampen kunnen vanaf nu dus vanop één plek worden aangestoken, gedimd en uitgeschakeld. En dat is een erg comfortabele oplossing.

Toch graag een schakelaar, maar liever geen kabel?

Ook wie een lichtpunt liever vanaf een schakelaar bedient maar geen kabels wil trekken bestaat er een oplossing. We kunnen schakelaars installeren op of in de muur die draadloos in verbinding staat met de contactpunten waarop de verlichting werd aangesloten.

Zo kan je je verlichting bedienen van waar je maar wil, zonder dat je op zoek moet gaan naar de afstandsbediening.

Naast verlichting zijn er ook andere toestellen vanop afstand te bedienen. Denk maar een verwarmingsinstallaties, rolluiken, screens, muziek- of camera-installatie. Een draadloos huis is een comfortabel huis.

Heb je vragen over draadloze oplossingen voor jouw huis of ben je op zoek naar een oplossing en wil je een offerte op maat? Neem vrijblijvend contact op met Lee Elektro.

Contact Info

Bevrijdingslaan 157
9200 Dendermonde
België

Tel: 0498 / 521 900
Mail: info@lee-elektro.be
BTW: BE0838018236