-->

Verlichting in de slaapkamer: waar moet je op letten?

12 maart 2019 om 16:33
Verlichting in de slaapkamer: waar moet je op letten?

Of het nu romantische sfeerlichten zijn, of handige leeslampjes: de juiste verlichting kan een groot verschil maken in een slaapkamer.

Hoe belangrijk is slaapkamerverlichting?

Als je denkt aan het belang van goede verlichting, dan denk je misschien niet meteen aan de slaapkamer. Toch is verlichting ontzettend belangrijk in de ruimte waar je slaapt en waar het dus vaak donker is.

Slaapkamerverlichting moet bovendien meerdere functies tegelijk vervullen: het moet praktisch zijn op bepaalde momenten en sfeervol op andere. Om aan die diverse functies tegemoet te komen, kan je verschillende vormen van verlichting combineren.

Verschillende soorten verlichting

Als je verlichting wilt installeren in je slaapkamer, denk je best in eerste instantie na over wat je daarmee wilt bereiken. De keuze voor een bepaalde soort verlichting hangt immers af van de functie die je wilt dat het vervult. In de slaapkamer worden meestal drie soorten verlichting teruggevonden: basis, functioneel en sfeer.

Basisverlichting

In iedere slaapkamer heb je goed algemeen licht nodig, zodat je voldoende kan zien als je bijvoorbeeld in het donker iets uit de kast moet nemen of je wilt omkleden. Hiervoor kan een centrale lichtbron handig zijn, bijvoorbeeld in de vorm van een luster.

Je kiest best een verlichtingsvorm die voldoende verheldert, maar niet te fel is. Een dimschakelaar kan een ideale oplossing zijn in de slaapkamer, waar het licht aan verschillende noden moet kunnen voldoen.

Functionele verlichting

Functionele lichten komen tegemoet aan heel specifieke noden. In de slaapkamer zijn leeslampjes aan weerszijden van het bed bijvoorbeeld cruciaal. Daarnaast kunnen ook andere lampen nodig zijn, zoals bijvoorbeeld gerichte spots voor een spiegel.

Qua lichtkleuren kies je best voor warme kleuren zoals geel, omdat blauw en wit licht alertheid stimuleren en je dus wakkerder maken.

Sfeerverlichting

Sfeerlicht is een must in de slaapkamer. Met de juiste verlichting kan je immers een romantische of ontspannende atmosfeer creëren.

Dat effect kan je genereren door een dimschakelaar te installeren op de grote verlichting, of door kleine lichtaccenten te installeren, zoals lichten achter het hoofdeinde van het bed of lichtsnoeren.

Verlichting combineren

Door diverse vormen van verlichting te combineren in de slaapkamer, kan je tegelijk aan verschillende noden tegemoet komen. Belangrijk daarbij is wel dat die lichten op een gebalanceerde manier gecombineerd worden, zodat ze leiden tot een harmonieus geheel.

Advies nodig?

Wil je advies over verlichting of heb je nood aan een professionele installatie? Het team van Lee Elektro beschikt over ruime ervaring en uitgebreide expertise. We gaan graag op zoek naar de perfecte oplossing voor jouw persoonlijke situatie.

Contacteer ons voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.

Contact Info

Bevrijdingslaan 157
9200 Dendermonde
België

Tel: 0498 / 521 900
Mail: [email protected]
BTW: BE0838018236