-->

Welke kerstverlichting verbruikt het meest/minst?

29 oktober 2018 om 14:56
Welke kerstverlichting verbruikt het meest/minst?

Met de intrede van de maand november, betekent dit ook dat Kerstmis steeds dichterbij komt. Of je nu een kerstfan bent die al duchtig op zoek is naar kerststallen, – ballen en -sterren of de boom pas uithaalt midden december, tips zijn altijd welkom om je huis in de sfeer te brengen. Lichtjes horen bij de versiering van een kerstboom, maar wist je dat de éne slinger meer energie verbruikt dan een andere. We overlopen de meest zuinige en energievretende kerstverlichting.

Traditionele halogeen kerstlampjes: meer warmte dan licht

De ‘echte’ lichtjes die jarenlang werden gebruikt in bomen, zijn vaak halogeenlampen of gloeilampen. Laat deze twee nu net energievreters zijn. Deze lampen geven soms tot wel 90% meer warmte af dan licht. Niet alleen is dit ‘verspilde’ energie, het kan ook onveilig worden als je zulke lichtjes langer laat branden. De warmte in combinatie met de naalden van de boom kunnen voor brandgevaar zorgen. Lees trouwens onze extra tips om een veilige kerst te beleven.

Toptip voor kerstverlichting: zuinige ledlampen

Ledverlichting wordt steeds populairder. Vroeger gaf ledverlichting vaak een onaangename en koele indruk, maar tegenwoordig worden alle kleuren en uitstralingen gemaakt. Goud, gekleurd of (warm) wit: de keuze is eindeloos. Led verbruikt gemiddeld 70 procent minder dan gewone lichtjes. Goed voor het milieu en je portefeuille.

Gemiddelde kosten van verschillende soorten kerstverlichting

Sommige mensen kiezen voor een sobere versiering, anderen zijn voorstander van ‘hoe meer pinkellende lampjes, hoe beter’. Maar wat doet dat met je verbruik? Een snoer met 10 ledlampen verbruikt tussen de 1-2 Watt, terwijl een snoer met 100 lampjes tussen de 0,6 en 6 Watt verbruikt. Opteer je voor knipperlampjes, dan zal je tussen de 0,6 en 7,5 Watt mogen rekenen. Een lichtslang of lichtfiguur verbruikt dan weer het meest: rond de 5 Watt per meter.

Gemiddeld zal je 20 cent (afhankelijk van je energieleverancier) kwijt zijn als je een snoer ledlampen één dag laat branden. Vergelijk je dat met gewone gloeilampen, dan ben je rond de €1,3 kwijt op een dag. Als je je boom dus een maand op voorhand zet en dagelijks 8 uur laat branden, kan dit al beginnen tellen.

Kerstverlichting op batterijen

Tenslotte bestaat er tegenwoordig ook heel wat decoratieve en/of functionele sfeerverlichting op batterijen. Het voordeel is dat deze lichtjes makkelijk verplaatsbaar zijn. Meestal zullen deze snoeren op AAA-batterijen werken. Afhankelijk van de kwaliteit van de batterij, het aantal lampjes en het verbruik zal je tussen de 30 uur en 100 uur genot hebben van de lampjes. Je kan ook hier kiezen voor goedkope batterijen (al vanaf €1/stuk) tot duurdere die langer meegaan (bv. €3/stuk). Wil je per se lichtjes op batterijen en wil je echt zuinig zijn om het milieu niet te veel belasten, dan kan je het beste investeren in oplaadbare batterijen. Zulke batterijen gaan zeker 5 jaar mee en een batterijoplader vind je al vanaf €18 euro. En de kosten aan energie voor het opladen van een batterij zelf? Gemiddeld 1 cent.

Timer op de lichtjes voor energiebesparing

Een timer op je stopcontact kan je zo instellen dat de lichtjes automatisch uit gaan op je gebruikelijke bedtijd. Dankzij zulke domotica voorkom je dat de lichtjes de hele nacht staan flikkeren. Dat is niet alleen energieverspilling, het kan je eventueel uit je slaap halen als de boom in de buurt van je slaapkamer staat. Geen timer? Onthoud dan om voor het slapen de stekker uit te trekken of stel een herinnering in op je smartphone rond het moment wanneer je naar dromenland vertrekt.

Je elektriciteit nog even controleren of een herstelling nodig om betrouwbaar de winterperiode in te gaan? Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte of afspraak.

Contact Info

Bevrijdingslaan 157
9200 Dendermonde
België

Tel: 0498 / 521 900
Mail: info@lee-elektro.be
BTW: BE0838018236