-->

Vergeet je zekeringkast niet

17 juni 2018 om 8:54
Vergeet je zekeringkast niet

Een heel belangrijk onderdeel van een elektrische installatie is de zekeringkast. Een oude zekeringkast kan vervelende en zelfs gevaarlijke gevolgen hebben. Aarzel daarom niet om je zekeringkast te vervangen als het nodig blijkt.

Wat is de functie van een zekeringkast?

Eigenlijk is de zekeringkast de cockpit van de elektrische installatie van je woning. Vanuit de zekeringkast wordt stroom verdeeld naar de verschillende delen van die installatie. Elke zekering is verbonden met een stroomkring. Bij een kortsluiting springt de zekering in een moderne kast automatisch af. Bovendien is er een differentieelschakelaar die afspringt bij verliesstroom.

Wat is een oude zekeringkast?

Oude kabels, een trekschakelaar op een marmeren bord, smeltzekeringen: het zijn allemaal tekenen dat (een deel van) je oude kast aan vervanging toe is. Maar ook zekeringkasten zonder deze antieke elementen moeten soms onder handen genomen worden. Denk maar aan kasten waarin onoordeelkundig nieuwe zekeringen werden bijgeplaatst of waarbij teveel stopcontacten in één kring werden geplaatst.

Waarom zou je een zekeringkast laten vervangen?

Er zijn goede redenen om een oude zekeringkast te vervangen of te verbeteren:

  • Veiligheid is de belangrijkste reden. Kortsluitingen en brand zijn mogelijk als je met een oude kast zit. Ook elektrocutie is een potentieel gevaar.
  • Het gebruiksgemak is groter. Bij smeltzekeringen moet je een zekering keer op keer vervangen na een incident. Een moderne zekering kan je nadien gewoon weer inschakelen.
  • Uiteraard zal bij een (verplichte) elektrische keuring veel aandacht naar de zekeringkast gaan. Wil je een positief keuringsattest, zorg er dan voor dat je kast in orde is.

Is jouw zekeringkast toe aan vervanging of verbetering? Schakel dan een professionele en vakkundige elektricien in. Contacteer ons gerust voor meer info of een gratis offerte.

Contact Info

Bevrijdingslaan 157
9200 Dendermonde
België

Tel: 0498 / 521 900
Mail: [email protected]
BTW: BE0838018236